Muistaisinpa ainakin nämä (listattu ihan random järjestyksessä) silloin kun kaikki maailman asiat tuntuvan kaatuvan päälle eikä mistään meinaa tulla mitään.

  • Hengitä syvään ja rauhallisesti.
  • Älä murehdi asioita, joille et juuri tällä minuutilla voi tehdä mitään. Ja maailma tuskin kaatuu vaikket seuraavallakaan minuutilla tai edes seuraavaan tuntiin voi tehdä asialle mitään.
  • Kovin moni asia ei loppujen lopuksi ole sellainen, että tapahtuisi jotain peruuttamattoman kamalaa, jos et tee sitä heti. Jos em. asioita kuitenkin on (<- arvioi ensiksi ajatuksella),  priorisoit ne kaiken muun edelle. Mutta edelleen: pidä fokus yhdessä asiassa kerrallaan.
  • Hoida asioita listalta kiireellisyysjärjestyksessä pois, yksi kerrallaan, rauhassa. Kun onnistunut lyhentämään listaa edes yhdellä, se saattaa jo kummasti selkiyttää sisäistä kaaosta ja tuoda kaivatun helpotuksen tunteen.
  • Jos kaikesta rationalisoinninista huolimatta asiat tuntuvat edelleen olevan kaaoksessa, kysy apua. Jos ei ole tarjolla konkreettista asianhoidollista apua (vaikkapa asian henkilökohtaisen luonteen vuoksi), niin edes keskusteluapua. Joskus perspektiivin saaminen, jonkun toisen kommentit ja rationalisoinnit saattavat loksauttaa päässä asiat oikeampaan asentoon, mikä helpottaa joskus välillisesti asioiden hoitamisen etenemistä.

Jos noita knoppeja ei pidä mielessä, niin päänsisäinen kaaos syntyy erityisen helposti. Ja jos kaaos pääsee syntymään niin noiden asioiden muistaminen ja noudattaminen on entistä työläämpää, koska ajatukset ovat yleensä jossain ihan muualla kuin itse asioissa. Ja silloin myös kaaoksen sammuttaminen vaatii järeämpiä työkaluja.